Nft’ler balon mu Dünyayı mı değştirecek?
Nft’ler balon mu Dünyayı mı değştirecek?
2022 yılının kripto trendi hiç şüphesiz NFT’ler oldu. İlk olarak 2014 yılında ortaya çıkan NFT’ler, kripto dünyasında hatrı sayılı bir yer aldı ve milyarlarca dolarlık işlem hacimleri ve astronik bedelleri ile her kripto yatırımcısının dikkatini çekti. Peki nedir bu NFT? Yada görünüşte basit bir resim dosyasını bu kadar değerli kılan şey ne? 2022 yılında sanat eserlerinden tuvalet kağıdına kadar bir çok gerçek evren metası tokenlaştırıldı ve NFT’lere dönüştürülüp satıldı.
NFT yani Non-Fungible Token, esasen bir blokzinciri üzerindeki bir coinin parçalara bölünemez şekilde yaratılarak arz edilmesi temeline dayanır. Yani örnek vermek gerekirse, 1 bitcoin, 0,5-0,5 olarak bölünerek harcanabilir. Yada daha küçük parçalara… NFT’lerde ise her bir koin sadece tek parça halindedir ve daha küçük parçalara bölünerek harcanamaz. Bu özelliği herhangi bir NFT token’ı kendi kontratında eşsiz kılar. Bu özellikten faydalanarak her hangi bir gerçek dünya metası veya hizmeti, tek ve eşsiz olan NFT tokenına eşleştirildiğinde, eşsiz NFT tokenına sahip olan kişi o gerçek dünya metasına veya hizmetine de sahip olur. Örnek vermek gerekirse diyelim ki; louvre müzesi Mona Lisa tablosunu arz ettiği bir NFT’ye bağladığını varsayalım. İşte bu eşsiz NFT artık Mona Lisa tablosunu temsil eden dijital bir varlık oldu ve bu NFT tokena sahip olan kişi Mona Lisa tablosunun da gerçek dünyadaki haklarına sahip oldu. İşte NFT’leri eşsiz ve değerli kılan bu oldu.İşte bu olgu insanların kolayca ekran görüntüsü alabilecekleri bir resime sahip olmak için çok ciddi paralar harcamasının sebebi.Yani bir NFT’nin dijital hakları onun kendisinden daha değerli oluyor. Örneğe Mona Lisa’dan devam edersek aramızda kaçımız Mona Lisa tablosunu satın almak için mesela 5 Milyar dolar harcar? Ama Mona Lisa satışa çıksa bu rakamı kolayca yakalayıp satılacaktır.
Sınırlı Süreli
Huobi Yeni Üye Olan Kullanıcılara 700 USDT’ye Kadar Hoşgeldin Hediyesi Veriyor.
NFT nedir sorusunu ilk sorduğumuzda bu eminiz ki NFT’ye olan bir ilginin ilk ışıkları. Gerçek dünyada NFT’lerin büyük bir balon mu yoksa geleceğin yatırım ve mülkiyet ilişkilerini kökünden değiştirecek bir devrim olduğu sorusu bugun yatırımcıların karar vermesi gereken, belki bu konuda bahse girmesi gereken en önemli konu.
2014 yılından beri bir şekilde kripto topluluğu arasında var olmasına rağmen 2021 yılı itibari ,sanat eserlerinden oyunlar ve oyun içi itemler gibi dijital varlık ticareti ile NFT’lerin küresel market hacmi 42 Milyar dolar gibi çılgın bir rakama ulaştı. Bu rakam neredeyse tüm dünyadaki toplam sanat bütçesi kadar.
Sınırlı Süreli
Huobi Yeni Üye Olan Kullanıcılara 700 USDT’ye Kadar Hoşgeldin Hediyesi Veriyor.
Blokzinciri ve NFT’ler özellikle sanatçılara, üretimlerinden çok ciddi miktarlarda para kazanma imkanı sunuyor. Artık sanatçılar eserlerini satmak için galeriye veya yapımcıya gitmek zorunda değil. Ellerindeki gerçek dünya yaratımlarını, ikolayca bir NFT’ye çevirip internet üzerinden kolayca satabilir. Ayrıca NFT’nin kontratı ile ayarlanacak gelecek satışlara ”yaratıcı payı” ekleyerek söz konusu NFT’nin her satışından gelir elde edebilir. Mesela Bir Playstation oyun CD’sini satın alan oyuncunun oyundan sıkıldıktan sonra CD’yi sattığında Sony yada Oyun Firması bu satıştan her hangi bir gelir elde edemiyor. Ancak oyun bir NFT olarak piyasaya arz edilir ve yeniden satışa (örnek olarak) yüzde 10 yaratıcı komisyonu eklenirse, bu oyun NFT’si her el değiştirdiğinde yaratıcı firmalar da bu satışlardan gelir elde etmeye devam edeceklerdir. Bu kompoziyon bile tek başına nft nedir sorusuna cevap verebili ve NFT’lere özellikle gerçek dünya yaratıcılarının dört elle sarılacağını görmemize yeterli olacaktır.
Nft nedir ve NFT nasıl satın alınır sorusuna gelirsek bunun için pek çok yöntem ve teknik mevcut. Opensea gibi merkeziyetsiz market yerleri ile kendinize ait dijital cüzdanınızda bulunan NFT Tokenı satış için listeleyebilirsin. Yada tam tersi olarak cüzdanınız ve cüzdanınızdaki fonları kullanarak NFT satın alabilirsiniz. Ayrıca Huobi, Binance Gate.io gibi merkezi borsalar da, kendi önem ve değer verdikleri projelerin NFT’lerini kendi bünyelerinde kurdukları NFT pazar yerlerinde alınıp satılması için ortam sağlamaktadır.
NFT yatırımına ilk kez başlayacak olan yatırımcılara, opensea yerine borsaların marketyerlerini kullanarak ilk NFT’lerini almalarını öneriyoruz. Çünkü her şeyde olduğu gibi, NFT piyayasında da çok sayıda dolandırıcılık ve taklit mevcut. Her hangi bir projenin eşsiz ve değerli bir NFT’sini aldığınızı düşünerek , onun taklidi olan ve hi. bir gerçek dünya değeri olmayan bir resim dosyası satın almak istemezsiniz. İşte Borsalardaki market yerleri sadece kendi güvendiği ve değer verdiği projelerin NFT’lerinin alınıp satılmasına izin verdikleri için borsaları kullanarak bu başlangıç riskinden kurtulabilirsiniz.