NFT nedir? NFT, yani açılımı ile “Non Fungible Token” Türkçe karşılığıyla “değiştirilemez jetonlar” anlamına gelmektedir. NFT özel bir kriptografik token türü olarak kopyalanamaz ve takas edilemez. Bitcoin gibi kripto paralar günlük hayatta kullandığımız para birimleri gibi birbirinin yerini tutabiliyor ya da değiştirilebiliyor. Oysa NFT’ler kendilerine has özellikler taşıdıklarından dolayı eşsiz ve tek olduğu için değiştirilemez, birbirinin yerine geçemez ve takas edilemez. Yani NFT’lerin kripto paralardan farkı her bir NFT’nin özgün olup farklı şekillerde tasarlanabiliyor olmasıdır. Açıklanacak olursa dünyada hiçbir NFT bir başka NFT ile aynı olamaz denilebilir.
Sınırlı Süreli
Huobi Yeni Üye Olan Kullanıcılara 700 USDT’ye Kadar Hoşgeldin Hediyesi Veriyor.
NFT belirlenmiş bir blokzinciri üzerinde ( ETH, SOL vb) bir akıllı kontrat vasıtası ile arz edilen ve akıllı kontratın tokenlarının her birinin eşsiz ve parçalanamaz olması esasına dayanır. İlk başta karmaşık görünen bu açıklama aslında çok basit ve temel bir mantığa dayanmaktadır. Örneğin bir bitcoini yada ethereumu 0,5 , 0.5 olarak bölüp gönderebilirsiniz veya alabilirsiniz. Ancak bir NFT tokenı sadece tek parçadır. Aynı şekilde siz elinizdeki 0,5 bitcoini gönderip başka bir adresten 0,5 bitcoin aldığınızda elinizdeki değer hala 0,5 bitcoindir. Yani her bitcoin başka bir bitcoine eşittir. Ancak NFT’lerde ise durum farklıdır. Her bir NFT token’ı eşsizdir ve ağda onun karşılığı veya ona eşit olan başka bir token yoktur. İşte bu eşsizlik ve ayrışamaz özelliği dijital varlıklardan gerçek dünya metalarına kadar her şeyi tokenize etmeye yani NFT’ye dönüştürmeye olanak tanır. Aslında NFT basit bir grafikten öte belirli bir dijital hakların sahipliğinin belgesi niteliğindedir.
NFT, bir sanat eseri yani fotoğraf, video veya ses dosyası, bir alan adı hatta bir sosyal medya paylaşımı olabilir. Bu yönleriyle fiziksel sanata benzer, değişken değerleri vardır. Fiyatları düşük ya da yüksek olmak üzere değişkenlik gösterebilir. Sahiplik belgesi olarak kullanılan NFT’leri satın almak için kripto para kullanmak gerekmektedir. NFT’ler ağırlıklı olarak koleksiyon türündeki ürünlerden oluşuyor. Örneğin eskilerde çok popüler olan oyun kartları, dijital ortamda NFT olarak karşılık görebiliyor.






Ayrışamaz Token – NFT
Amaç olarak NFT’nin, dijital dünyadaki teknolojinin, müzik, oyun, resim, video, GIF, film ve benzeri sanat eserlerinin değiştirilmesini ya da taklit edilmesinin önüne geçebilmek için tasarlanmış olduğu biliniyor. Öyle ki günümüzde geleneksel yağlı boya tablolar veya heykel sanatı gibi somut tasarımların yanı sıra bilgisayarlar ve tabletler ile hazırlanan dijital sanat eserleri de önem kazanmıştır. Bilgisayarlarda ya da sanal depolama alanlarında dijital dosyalar şeklinde saklanan bu eserler kolaylıkla çoğaltılabilmekte, basılabilmekte veya sosyal medya platformlarında paylaşılabilmektedir.
Bu eseri NFT olarak satın alan şahıs, eserin orijinal haline sahip olduğunu tescillendiren dijital jetona sahip olmaktadır. Bu sayede tek ve benzersiz olan orijinal eser artık sonsuza kadar sadece satın alan kişiye ait olacaktır. Kopyalarının tıpkı bir yağlıboya tablosunun kopyaları gibi orijinalinin yerine geçmeyeceği bir durum söz konusu olmaktadır.
Güncel bir NFT örneği verecek olursak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aralık 2021’de Elon Musk’a NFT hediye ettiğini söyleyebiliriz. Bu NFT 5000 adet resimden oluşmakta.